BCA - Pojďme nosit růžovou

20.10.2021

     20. 10. se naše fakulta opět zbarvila do růžova. Ano, i letos si Spolek včetně mezinárodní větve připravil akci Pojďme nosit růžovou!

IMG_6363.JPG

     Letos jsme ale celou akci posunuli ještě o úroveň výše, a to díky spolupráci s organizací LOONO. LOONO je sdružení především mediků a doktorů, které tvoří programy zaměřené a prevenci. Asi nejpopulárnější z jejich projektů je #prsakoule, kde pomocí modelů vysvětlují, jak provést samovyšetření prsou a varlat. Tyto modely s sebou školitelky od LOONO přinesly do koridoru fakulty, kde se kolem noch rojili zvědaví studenti.

IMG_6313.JPG

     Podobně jako loni, tak i letos jsme fotili lidi s tematicými cedulemi. MOhli jste zahlédnout třeba "Touch your breasts" nebo "Sahám si na ně každý měsíc". Studenti i zaměstatnci fakulty is mohli pořídit odznáček ve tvaru stužky od Jsem Královna nebo látkové stužky, které pořídili CzPSA International - vše samozřejmě v růžové. Výtěžek putoval do rukou LOONA. Jako další dobročinnou akci jsme uspořádali sbírku čepic a šátků které putovaly k onkologickým pacientům ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Add-Watermark_2021_10_24_06_57_33-(43).jpg

     Pro ty, kteří se chtěli na toto téma kouknout víc do hloubky, byl večer připraven workshop. Na ten se sešlo asi 20 zájemců, kteří si podrobně vyzkoušeli samovyšetření prsou i varlat a LOONO školitelky jim odpověděly všechny zvídavé otázky. Navíc nám řekly i pár inromací k prevenci jiných typů rakoviny, jakými jsou třeba rakovina kůže či tlustého střeva.

     Moc děkujeme LOONO za spolupráci, i všem,kteří přišli v růžové. Už se těšíme na příští rok!

Isabela Whelanová

Fotky zde