SPC Hungary 2021

12.11.2021

     SPC, neboli Slovak-Polish-Czech (+ Hungarian) camp je třídenní akce plná soft-skillových tréninků a workshopů pro studenty farmaceutických fakult. Je to akce nabitá tréninky, vědomostmi, skvělými lidmi, poznáním zahraničních měst a kultur a spoustou zábavy.

     Naše hradecká delegace se letos v počtu 3 účastníků (T. Kučerová, M. Mašín, T. Stein) vydala do maďarské Budapešti. Po příjezdu jsme páteční odpoledne strávili sightseeingem ve městě, návštěvou Baziliky svatého Štěpána, Budínského hradu a Rybářské bašty a v neposlední řadě i Budovy maďarského parlamentu. V podvečer jsme se již natěšení ubytovali v hostelu a vyrazili se všemi na společnou večeři a poznávací večerní aktivity. Byl pro nás přichystán bohatý raut a mnoho „get-to-know“ her a „icebreakerů“. Zbytek večera jsme měli volnou zábavu, kterou jsme s ostatními účastníky strávili povídáním na hostelu a zábavou v centru města.

     Sobotu jsme započali křupavou bagetkou s parmskou šunkou a přesunem do univerzitní budovy. Úvodem do tohoto víkendu pro nás byl trénink na téma „Communication“. Ten probíhal ve dvou třídách současně, kdy v té naší byli lidé, kteří měli nějaké ty soft-skillové sessions již za sebou. Tréninkem nás provedl milý polský pár - Weronika Strzoda a Piotr Skiba, kteří s námi během hodiny a půl prošli jednotlivé pilíře komunikace, druhy naslouchání a jejich důležitost a nakonec i spojení asertivity a empatie pro plynulejší komunikaci.

     Po obědě a coffee breaku nás čekal druhý trénink a to na téma: „Group dynamics“. Tím nás provázela Karolina Wolnik a její krásně vyladěné flipcharty. Povídali jsme si o jednotlivých fázích vývoje týmu, jejich úskalích, co udělat pro rozvoj celého týmu a čemu se vyvarovat. Odpolední blok jsme zakončili tréninkem „Conflict management“ opět s Weronikou a Piotrem. Zde nás nejvíce bavil „roleplay“, kdy každá skupinka měla zaujmout určitý postoj při řešení konfliktu. Jedna skupinka se snažila najít kompromis, druhá se snažila všem vyjít vstříc, třetí kývla na cokoliv jen aby nedošlo ke konfliktu, atd. V praxi jsme si tak přímo vyzkoušeli a poté objasnili, kdy se kterou pozici hodí zaujmout a na co si při tom dát pozor.

     Dlouhý sobotní den jsme zakončili vyhlášenou budapešťskou langošárnou Retro Lángos, kde jsmeObsah obrázku text, různé, nápoje, několikPopis byl vytvořen automaticky si každý vybral z mnoha druhů tohoto tradičního pokrmu. Zároveň pro nás toto bistro bylo i startovní čárou ve večerním Treasure/Selfie huntu. Během cca hodiny a půl jsme za pomocí několika obálek a mnoha indícií pořídili několik selfie u populárních památek a známých míst. Mezi nimi bylo kromě budovy parlamentu například památník masakru Židů - Boty na břehu Dunaje, či Ferris Wheel of Budapest. Finální nápověda nás pak zavedla do baru, kde nás již organizátoři vyhlíželi s chlazeným pivem. Všichni účastníci se později rozutekli do víru velkoměsta - přecijen jsme se nacházeli uprostřed velmi známé čtvrti s populárními Ruined bars - do barů či klubů jako je Szimpla Kert nebo Instant.

     V nedělním budíčku byl na programu už jen jediný trénink a to „Emotional intelligence“, či paralelně s ním „Feedback“. Jelikož už se delší dobu toužím stát soft-skillovým trenérem a vyzkoušet si trénování na vlastní kůži, tak mi Karolína nabídla s ní trénink co-trainovat. Celé ráno jsme tedy strávili přípravami, hromadou otázek a vysvětlováním. Po krátké poznávací aktivitě a malém rozpovídání následovala trocha teorie o emocích, emoční inteligenci a její důležitosti. Plynule jsme navázali s cvičením na rozpoznávání emocí z obrázků a příběhů a o chápání emocí druhých osob, ať už blízkých či úplně cizích. Celým tréninkem se nesla příjemná atmosféra, účastníci (Participanti - Pats) byli velmi aktivní a sdíleli s ostatními své osobní zkušenosti a zážitky. Nakonec nám všichni Pats napsali krátký feedback a všichni jsme šli konečně na oběd.
     Po obědě bylo slavnostní zakončení celého víkendu, poděkování trenérům i organizátorům, předání certifikátů o účasti a vyhlášení vítězů treasure huntu (a ano, můj tým s děvčaty z okolních univerzit byl první!). Se všemi skvělými lidmi, které sem poznal tento víkend jsme se museli rozloučit, s některými jsme šli ještě na rychlou procházku po městě a pomalu se vydali na cestu domů.

Obsah obrázku osoba, pózování, skupina, lidéPopis byl vytvořen automaticky

     SPC je skvělou příležitostí jak se vzdělat v dovednostech, které nás ve škole nenaučí, jako je například komunikace, time management, public speaking, leadership, problem solving, motivace a mnoho dalšího. Doporučil bych na něm účast každému, kdo na sobě chce jen trošku pracovat, koho baví tréninky, či chce třeba potrénovat angličtinu a ještě si při tom užít spoustu zábavy. Vidíme se na SPC nebo dalším tréninku!


Márty Mašín, 4. ročník