Studentská vědecká konference

13.04.2021

Ani letos jsme nezaháleli a nenechali se koronavirovou situací odradit, a proto dne 13. dubna 2021 proběhla, jako každým rokem, na naší Farmaceutické fakultě v Hradci Králové Studenstká vědecká konference. Tato akce je pořádána převážně pro studenty, ktěří již pracují nebo se teprve rozhodují ohledně svých výzkumných projektů. Je to skvělá příležitost, kde si je možné vyzkoušet obhajobu své práce před tříčlennou porotou a následně odpovídat na občas záludné dotazy. Bohužel, i přes náš zápal pro věc, jsme museli letos podmínky a program trochu poupravit. Jedna z hlavních změn byla ta, že celá konference probíhala online přes platformu Microsoft Teams a jednalo se pouze o 1 den. Odborná porota a většina přednášejících mohla dorazit osobně a představit svůj vědecký projekt, na kterém pracovali, avšak za dodržení veškerých vládních opatření. Zbytek se mohl připojit online a komunikovat skrze obrazovky.

Jako obvykle byly práce rozděleny do několika sekcí, přesněji na sekci biologických věd, sekci sociální a klinické farmacie, sekci farmaceutické technologie a sekci farmaceutické a analytické chemie. Posluchačům byly rozposlány odkazy pro připojení a v průběhu celého dne, bylo možné se přepojovat mezi jednotlivými sekcemi.

Celá konference se navzdory všem nepříznivým podmínkám povedla a obešla se bez větších technických problémů.

IMG_2578.jpg  IMG_2672.jpg

Po záverečné poradě porotců z jednotlivých sekcí a přes všechny hygienické opatření si každá sekce našla své vítěze z řad přednášejících. Konkretněji:

Biologická sekce:

1. Martina Fejtková 2. Daniela Vrábľová 3. Bc. Martina Vašinová

Chemická sekce:

1. Priam-Amedeo Houngbedji 2. Kateřina Műllerová 3. Marie Štemberová

Sekce farmaceutické chemie:

1. Iva Hrdinová 2. Miroslav Janoušek 3. Zuzana Jarešová

Sekce sociální a klinické farmacie:

1. Eliška Voříšková 2. Adriana Magátová 3. Kateřina Kukrálová

Cenu České farmaceutické společnosti ČLS J.E. Purkyně a výhru 3000 korun letos převzala Eliška Kučerová se svou prací s názvem: Influence of mixing conditions of microcrystalline celluloses with lubricants on compression process and tablet strength.

IMG_2959.jpg  IMG_2928.jpg

Po odprezentování všech vědeckých projektů a po oficiálním ukončení Studentské vědecké konference se v 15:30 uskutečnila přednáška, vedená doc. PharmDr. Jaroslavem Rohem, Ph. D na téma doktorského studia a výzkumné činnosti. Studenti se zde mohli dozvědět o možnostech zapojení do vědeckých činností na naší Farmaceutické fakultě, bližší informace ohledně vědeckých projektů I a II a mnoho dalšího. Vyhlášení výsledků a předávání cen již proběhlo o trochu tradičněji a to v 17:00 na fakultě v posluchárně C.

IMG_2829.jpg  IMG_2860.jpg

Na závěr bychom chtěli poděkovat všem zúčastněným, ať už přednášejícím za účast a odvahu, porotcům za jejich čas a odborné zhodnocení nebo organizátorům za pomoc s organizací této akce. Speciální poděkování pak patří našim sponzorům, bez kterých by se tato konference nemohla vůbec uskutečnit. Děkujeme společnostem Contipro a.s., Cayman Pharma s.r.o., Nicolet cz S.r.o., Helago-CZ s.r.o. a Mojelékárna za jejich podporu. Gratulujeme výhercům a postupujícím přejeme hodně štěstí v dalších kolech.

Tereza Vávrová

Více fotografií najdete ZDE.