Konference Mladých lékárníků

14.05.2022

Květnový víkend (14.-15.5.) jsem odložila učení na státnice a vydala se s Marťou do Brna na Farmaceutickou fakultu. Konala se zde již dlouho odkládaná a očekávaná konference Mladých lékárníků. Na akci jsme vyráželi brzy ráno, hned po příjezdu jsme se posílily kávou a občerstvením, pozdravily se s několika absolventy a pak se vydaly poslechnout si úvodní slovo předsedy PharmDr. Stanislava Gregora. Pak nás PharmDr. Tomáš Goněc, PhD. přivítal jménem děkana na půdě Farmaceutické fakulty a dopolední blok konference mohl začít. 

Nejprve jsme si poslechly přednášku mladé klinické farmaceuty, která nám vyprávěla její cestu na Oddělení klinické farmacie v nemocnici u svaté Anny. Stejně jako většina absolventů začínala v malé streetové lékárně a po pár měsících zjistila, že chce dělat víc. Rozeslala životopis a brzy nastoupila na Oddělení klinické farmacie s tím, že nemá skoro žádné zkušenosti či atestaci. Začátky byly náročné a plné překážek, ale vyplatily se. Po splnění atestace ze základního kmene se Veronika pustila do atestace z klinické farmacie a dnes jako klinický farmaceut dohlíží na pacienty ORL a ortopedie. Tento příběh mě osobně velice potěšil, protože jsem často slyšela, jak moc náročné je stát se klinickým farmaceutem. Samozřejmě je potřeba hodně práce a odhodlání, ale pak stačí jen trochu štěstí a kolegové, kteří vám budou předávat zkušenosti a podporovat vás, zatímco se učíte vše, co klinický farmaceut pro svou práci potřebuje znát. 

Následovala přednáška předsedy PharmDr. Stanislava Gregora, který nás seznámil s jednotlivými body Vize Mladý lékárník 2030. Kromě tématu očkování v lékárnách se pracovní skupiny zabývají i možností preskripce chronicky užívané medikace, zapojení lékárníků do screeningových programů nebo zkvalitnění dispenzace v lékárně. Nejprve jsme se seznámili se současným stavem těchto činností v ČR i v zahraničí, dále s návrhy úpravy legislativy či potřebnými kroky k dosažení těchto cílů. V navazující diskuzi byla možnost doptat se na detaily či ozvat se s připomínkami. Z diskuze jsem odcházela motivovaná tyto cíle podporovat a aktivně se do jejich uskutečnění zapojit, přestože v diskuzi zazněla i kritika a řada překážek, které bude potřeba překonat. 

Nejzajímavějším bodem celého programu pro mě byla panelová diskuze o budoucnosti lékárenství. Zúčastnili se jí prezident ČLnK Mgr. Aleš Krebs, PhD., předseda Grémia majitelů lékáren Mgr. Marek Hampel, předseda spolku Mladí lékaři MUDr. Martin Kočí a také provozní ředitel BENU Ing. Michal Jurča. Diskuzi s obdivuhodnou lehkostí vedl moderátor Mgr. Tomáš Cikrt. První otázkou bylo, zda by se měly zvyšovat kompetence lékárníků, třeba z hlediska očkování v lékárnách nebo chronické preskripce. Dalšími tématy pak bylo sjednocení doplatků na LP, nová pravidla zakládání lékáren anebo rozvoj screeningů a odborných konzultací v lékárnách. Velmi zajímavé bylo sledovat rozdílné názory lékárníků ze soukromých lékáren a také zástupce jednoho z lékárenských řetězců. Do debaty se zapojilo i mnoho účastníků s vlastními zkušenostmi z praxe. Hlavním posláním, které si z debaty odnáším je to, že bychom jako čerství absolventi neměli propadat marketingovým hříčkám a soustředit se pouze na zisk, ale naopak bychom měli upevňovat naše odborné postavení v systému zdravotnictví, bojovat za rozšíření kompetencí lékárníků a nezapomínat v komunikaci s pacienty na naše hlavní poslání, což je kvalitní farmaceutická péče. Vyhrazený čas na debatu utekl příliš rychle, a přestože bychom mohli diskutovat další hodiny, přesunuli jsme se na oběd. 

Po obědě nás čekal odpolední blok plný dalších zajímavých přednášek. Velmi přínosná pro mě byla přednáška Mgr. et MUDr. Jaroslava Maršíka, který si tradičně připravil přednášku shrnující legislativní změny ve farmacii v posledních 13ti letech. Jelikož se mnoho změn a úprav, např. elektronické recepty, lékový záznam, GDPR apod., stalo v průběhu mého studia, byla jsem za tento přehled vděčná. Šlo o ideální opakování legislativy před státnicemi, a navíc jsem si mohla mnoho informací zasadit do širších souvislostí. Poté jsme si poslechli přednášku o kontrolní činnosti v lékárnách včetně rad, jak se na kontrolu SÚKLu připravit. Po přestávce nám pak byl představen vznik elektronického receptáře IPLP či možnosti zapojení farmaceuta u nás i v zahraničí. 

V tu dobu už jsme s Marťou ale museli odcházet a jet zase domů, vzhůru za učením a sepisováním diplomky. V programu následovala přednáška o novinkách ve farmakoterapii a dlouho odkládaný Sněm Mladých lékárníků. Co napsat na závěr? Příště byste si tuto akci neměli nechat ujít. Pomůže vám zorientovat se v aktuálním dění ve farmacii, namotivuje vás do praxe a pomůže vám se seznámit s budoucími kolegy z různých oblastí lékárenství. Takže doufám, že se na příští konferenci Mladých lékárníků uvidíme!

Lucie Malečová, 5. ročník