Muzikoterapie

13.10.2022

Ve čtvrtek 13. října uspořádala paní Bc. Jana Štěpánková, Dis. ve spolupráci se Spolkem českých studentů farmacie workshop na téma muzikoterapie ve FN v Hradci Králové. Jakožto studenti jsme měli možnost seznámit se, jak taková terapie probíhá a na vlastní kůži si ji vyzkoušet.

Po krátkém úvodu, představení, jsme si mohli vyzkoušet, jak se dají vyjádřit emoce pomocí hudby a navzájem se na sebe napojit. Skončilo to vytvořením malé improvizované hudební skupiny, kdy jsme se všichni naladili na stejnou notu. Program pokračoval ukázkou síly vibrací tibetské mísy a tongue drumu, kdy jsme si navzájem hráli na tyto dva nezvyklé hudební nástroje, zatímco nám ležely na zádech. Poslední techniku, kterou jsme vyzkoušeli byla řízená imaginace. Zde jsme se vydali na procházku po ostrově (který symbolizoval naši duši) do jeho středu. K tomuto není co dodat, jelikož vnímaní této techniky je naprosto individuální a každý vnímal cestu po svém. Jen můžu říct, že to byl nevšední zážitek.

Závěrem jen dodám, že workshop nebyl jen poučný, ale velice příjemný. Měli jsme možnost vypustit na chvíli všechny starosti a jen relaxovat, naladit se na sílu hudby, sehrát se spolu. I když jsem naprosto hudebně hluchý člověk, tak doufám, že si to příští rok zopakujeme.

Karel Vraj

DSC_0687.jpg

DSC_0722.jpg

Všechny fotky.