Antibiotický týden

13.11.2017

Do boje proti nesprávnému užívání antibiotik se již potřetí vydali studenti naší fakulty. Antibiotický týden je každoročně vyhlašován Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a proběhl od 13-19. listopadu. Účel tohoto týdne je poukázat na problematiku těchto léků obecně a to, jak varovat veřejnost, tak i připomenout lékařům a dalším zdravotnickým odborníkům, jaká hrozba se s tímto spojuje a může se tak stát těžko řešitelná. Spolek českých studentů farmacie si organizaci celého týdne vzal pod svá křídla.

V pondělí proběhla v posluchárně A od 17.30 přednáška o rezistenci antibiotik na téma Antibiotika v otázkách s paní doktorkou MUDr. Pavlou Paterovou, která se do hloubky zabývá touto překážkou v ATB středisku při Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Na úvod paní doktorka Paterová osvětlila základní pojmy, vysvětlila vše, co se týče ATB rezistence, a v neposlední řadě uvedla názvy léčiv, a jak dlouhe měly trvání, než se k nim vyvinula rezistence. Přednášková hala byla téměř plná a mnozí se jistě nečemu novému naučili a ti, co vše znali, si procvičili své znalosti. Musím také podotknout, že paní doktorka uchvátila nejednoho studenta. Studenti, kteří se nemohli dostavit, nezoufali. Měli totiž možnost sledovat tuto přednášku také online.    

O dva dny později spolkaři využili již nabitých zkušeností a vyrazili šířit informace mezi širokou veřejnost. Stánek naši fakulty se nacházel na hlavním nádraží v Hradci Králové od 9 hodin ráno do 17 hodin večer.

Foto

V průběhu celého dne studenti oslovovali kolemjdoucí a snažili se jim předat informace spojené s užíváním léčivých přípravků. K dispozici měli také letáčky, které dodala Česká lékarnická komora. Jedním z úkolu této kampaně je také monitorování úrovně obecného povědomí o ATB, kdy tyto informace získávali studenti od lidí pomocí dotazníků rovněž dodaných ČLnK. Z výsledků jsme mohli poznat, že část lidí stále neví o tom, že antibiotika zabírají jen u onemocnění bakteriálního původu. Někteří pacienti si i nevyužívané léky schovávají a pak si je „naordinují" sami třeba při chřipce. Proto naši dobrovolníci neváhali a vše vysvětlili. Dokázali takto oslovit na pět stovek lidí, což je obrovský úspěch. Můžeme doufat, že jsme takto udělali další krok k pomoci řešení této problematiky a poukázali na to, že lidem dokážeme pomoct s jejich zdravotními obtížemi i my.

- Patricie Slaná

Více foto