Antibiotický týden

12.11.2018

Již devátým rokem se Česká lékárnická komora (ČLnK) připojila s vlastní osvětovou akcí „Antibiotický týden“ k Evropskému antibiotickému dni, který je pořádán Světovou zdravotnickou organizací (WHO). S ní se této kampaně zúčastnila už po čtvrté i naše fakulta prostřednictvím SČSF. Antibiotický týden probíhal ve dnech 12.-18. listopadu. Celý koncept této události vzešel ze zjištění, jakými nedostatky vědomostí ohledně antibiotik česká populace trpí. Vyskytuje se zde mnoho mýtů, které ovlivňují užívání těchto tabletek. Buď dochází k nadužívání antibiotik anebo k nim lidé mají zbytečně velkou nedůvěru.

Foto

Toto jsme si s ostatními studenty, kteří se rozhodli také akce zúčastnit, ověřili na vlastní kůži ve středu 14. 11. Od ČLnK jsme dostali dotazníky a letáky zaměřené na danou problematiku, oblékli jsme si bílé pláště, abychom byli nepřehlédnutelní, a vydali jsme se s nimi do víru velkoměsta. Letošní ročník se realizoval kvůli probíhající rekonstrukci vlakového nádraží, kde probíhaly ročníky předešlé, v prostorách obchodního centra Futurum v Hradci Králové.


Lidí kolem nás bylo mnoho, a tak šance na rozšíření naší myšlenky mezi širokou veřejnost byla velká. Člověk se nesmí nechat odradit prvním, druhým, ale ani třetím člověkem, který ho buď nepříjemným odseknutím anebo ignorujícím pohledem odmítne. A pokud neztratíte úsměv ani po tom, co dostanete od kolemjdoucího výklad o alternativní medicíně, máte vyhráno a jste stvořeni pro kariéru v lékárně. My jsme to zvládli, a dokonce se nám povedlo pár jedinců přesvědčit, že chřipku antibiotiky nevyléčí a že občas není úplně od věci, dobrat celou dávku léků předepsanou lékařem.

Foto

Součástí antibiotického týdne byla i přednáška pořádaná SČSF k danému tématu s názvem „Antibiotika-pro všechny?“, kterou na naší fakultě přednesla v pondělí 12. listopadu MUDr. Kateřina Habalová z ATB střediska Fakultní nemocnice v Hradci Králové, za což jí velmi děkujeme. I když je toto téma velmi omílané, dozvěděli jsme se přesto nové informace např. o bakterii Staphylococcus aureus (MRSA) nebo Candida auris.

- Kristýna Blahnová