Čaj o páté

12.11.2019

Nastal sychravý podzim a s ním i čas na již tradiční akci Spolku českých studentů farmacie, kterou je Čaj o páté – soutěž v ochutnávání jednodruhových čajů.

Jelikož jako budoucí farmaceuti dobře víme, že léčivé bylinky mohou mít často blahodárný vliv na nejrůznější neduhy a je důležité je znát, sešli jsme se v letošním roce již po páté v řadě v koridoru Farmaceutické fakulty a společně se vrátili do dob Farmaceutické botaniky či Farmakognozie, abychom prověřili své znalosti o bylinných čajích.

IMG_3744(2).JPG

V úterních odpoledních hodinách začínal být celý koridor provoněn vůní všemožných bylinných odvarů tak, že všichni kolemjdoucí, ať již z řad studentů či zaměstnanců, kteří spěchali ze školy, nebo se vraceli domů po celém dni v laboratoři, mohli tušit, že se tu něco bude dít. A měli pravdu.

IMG_3731(2).JPG

Soutěž zahájila v 17:00 Petra Čiháková z Megafytu – společnosti, která je již tradičně partnerem této akce a dodává materiál pro přípravu čajů.  Pro účastníky soutěže zde bylo připraveno 10 vzorků čajů ve velkých kádinách. Cílem bylo rozpoznat matečnou rostlinu, z které byl odvar připraven. Pro získání bodů však nestačilo znát jen název rostliny v češtině a latině, ale do soutěžních archů se zaznamenaly i latinské a české názvy čeledí, přesně po vzoru zápočtových testů v předmětu Farmaceutická botanika.

IMG_3729(2).JPG

Některé odvary jako například ten z lipového květu či šípkového plodu bylo snadné rozpoznat. U jiných se zas soutěžící pěkně zapotili a to nejen proto, že byly čaje horké. Takovými byl i ten z nati kontryhele. I přesto, že některé z čajů nebylo lehké rozeznat, však můžeme říct, že si všichni z 32 účastníků ochutnávání užili.

IMG_3727(2).JPG

Po odevzdání vyplněných archů se všichni účastníci mohli těšit na malý dárek v podobě balených čajů společnosti Megafyt. Na vítěze pak čekaly tematicky zaměřené ceny, a to kniha plná informacích o bylinných čajích, hrneček se sítkem a sada kvetoucích čajů.

IMG_3736(2).JPG

Na poli vítězů se shodou náhod umístili studenti čtvrtého ročníku, můžeme tedy jen hádat, jestli to bylo i tím, že v loňském roce absolvovali předmět farmakognozie. Vítězem soutěže se stala Daniela Ferechová s celkovým počtem 24 z možných 40 bodů. Druhé místo obsadili Adam Reguli a Katarina Brezinová s počtem 20 bodů a na třetí zůstala Kristýna Blahnová s 16 body.

IMG_3808.JPG

Všem vítězům ze srdce gratulujeme, společnosti Megafyt děkujeme za spolupráci a budeme se těšit na příští ročník této soutěže.

                                                                                       - Markéta Nápravníková

Více foto