Mozek - paměť - učení

26.11.2019

Úterý večer. Studenti všech ročníků zaplnili posluchárnu C téměř do posledního místa. Zajímá vás, co se v ní odehrálo? Spolek českých studentů farmacie si pro nás připravil přednášku PharmDr. Jany Matuškové na téma Mozek – paměť - myšlení.

Add-Watermark20191129073408.png

Paní doktorka je absolventkou Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Několik let pracovala v lékárně, následně se rozhodla pro manažerskou pozici. Od roku 2003 je lektorkou dispenzační práce a řízení klíčových procesů v lékárnách a v neposlední řadě vede na naší fakultě seminář pro pátý ročník.

Kdo očekával strohý výčet sortimentu lékárny, záhy zjistil, jak moc se mýlil. Přednáška s podtitulem „Co mohu užívat jako student? Co mohu doporučit jako lékárník?“ nám nabídla pohled na problematiku zlepšení mozkové činnosti ze dvou různých směrů. Na úvod nám paní doktorka připomněla, jaké otázky bychom měli za tárou klást příchozím, abychom byli schopni poskytnout dispenzační minimum. Dalším důležitým faktem je rozdíl mezi výběrem léku na podporu myšlení pro nemocné a situací, kdy chceme jako studenti dosáhnout „jen“ vyšších výkonů.

Add-Watermark20191129074628.png

Poté se přednášející zaměřila na léčivé přípravky a jejich výdej. Dozvěděli jsme se, že bychom měli správně expedovat dle SPC (Summary of Product Characteristics), údajů, které jsou dostupné na stránkách SÚKLu (Státní ústav pro kontrolu léčiv). Tyto informace se ne vždy shodují s obsahem příbalových letáků. Zvláštní kategorií jsou rostlinné léčivé přípravky spadající v rámci Evropské unie pod HMPC (Committee on Herbal Medicinal Products).

Add-Watermark20191129073954.png

Další část byla věnována doplňkům stravy, jež jsou v České republice v kompetenci SZÚ (Státního zdravotního ústavu). Přesvědčili jsme se, že účinek některých výrobků je velmi nejistý. Doporučen nám byl naopak výživový doplněk obsahující účinnou látku ze dvou druhů šalvějí – Salvia officinalis, Salvia levandulifolia. Pro úplnost zmínila paní doktorka i význam vybraných minerálů, jejichž správné množství našemu tělu výrazně prospívá. Zvláště zajímavá mi přišla otázka kontroly množství železa v organismu, nedostatek se objevuje zejména u žen. Hladinu tohoto minerálu lze změřit domácím testem, který nám dokáže indikovat, zda je nutné užívat nějaký přípravek, např. Globifer. Nakonec jsme dostali několik tipů, co si vzít na zkoušku do „kápézetky“ (Magnesia Extra, Nutridrink, hroznový cukr..)

Add-Watermark20191129073707.png

Velkým přínosem přednášky paní doktorky nebyl jen kvalitní odborný obsah, ale i dovednost převádění teoretických znalostí do praxe. To celé poutavou formou.

Chtěla bych poděkovat SČSF za zprostředkování přednášky a popřát všem hodně štěstí ve zkouškovém období.

- Magdaléna Dražanová

Více foto