Pravda o duševním zdraví

10.10.2019

10. října, v podvečer Světového dne duševního zdraví, se studenti nejen naší farmaceutické fakulty, ale i studenti ostatních hradeckých fakult a též lidé z široké veřejnosti měli možnost zúčastnit besedy s názvem Pravda o duševním zdraví, kterou zprostředkoval Spolek českých studentů farmacie ve spolupráci s neziskovou organizací LOONO. Tato organizace se skládá z mladých nadějných lékařů, studentů lékařských fakult a jiných nadšenců, kteří společně pořádají vzdělávací přednášky a workshopy na různá témata týkající se lidského zdraví. Na naší fakultě již studenti v loňském akademickém roce mohli navštívit besedu Pravda o mužském zdraví, Pravda o antikoncepci a nebo již mnohokrát byl v Hradci Králové pořádán nejznámější LOONO workshop #prsakoule -  Sahám si na ně každý měsíc, který upozorňuje na důležitost samovyšetřování v prevenci rakoviny prsu a varlat. Cílem je naučit mladé lidi, jak si je správně a pravidelně (samo)vyšetřovat a odhalit rakovinu včas.

Add-Watermark20191023082137.png

 Na besedu Pravda o duševním zdraví byla z řad odborníků pozvána PhDr. Mariana Štefančíková, která v současné době spolupracuje jako klinický psycholog v projektu následné sociálně-psychiatrické péče v Centru duševního zdraví v Hradci Králové a jako arteterapeut na klinice Tulsia Praha orientované na psychosomatiku. Působí na Lékařské fakultě UK v HK jako odborný asistent (výuka) a psycholog (Psychologická poradna fakulty). Spolupracuje také s PF UJEP v Ústí nad Labem. V rámci dalšího vzdělávání odborníků zajišťuje vzdělávání v oblasti arteterapie a artefiletiky.

Add-Watermark20191023083714.png

Beseda začala v 18.00 a byla rozdělena do několika pomyslných tematických bloků. Celou debatu vedli dva studenti z řad školitelů LOONA,  kteří nejdříve posluchačům poskytli krátký teoretický úvod do problematiky duševního zdraví, a následně započali samotnou diskuzi s paní doktorkou a pokládali jí zvídavé dotazy - například jak si udržet duševní zdraví, jaké všechny faktory jej ovlivňují, co dělat, když se člověk cítí v určité duševní nepohodě, jak a kdy si říct o pomoc při duševním trápení a nebo jak se chovat ke svému blízkému, když prochází těžkým životním obdobím. Během přednášky byly také zmíněny techniky psychohygieny a techniku takzvanou Mindfulness si dokonce všichni v posluchárně vyzkoušeli v praxi. Paní doktorka na závěr diskuzi obohatila o konkrétní příklady a příhody z klinické praxe.  Návštěvníci též mohli zhruba týden před samotnou diskuzí pomocí formuláře sdíleného na facebookové události sepsat a zaslat všechny své případné otázky organizátorům přednášky. Všechny tyto otázky pak byly následně během panelové diskuze zodpovězeny.

Add-Watermark20191023082815.png

Účast studentů na besedě byla opravdu hojná, kapacita posluchárny byla téměř úplně vyčerpána. Pro ty, kteří na akci z jakýchkoli důvodů nemohli být osobně přítomni, byla celá diskuze nahrávána a online živě přenášena na Facebooku LOONO (kde je záznam volně dostupný ke zhlédnutí i nyní). Všem zúčastněným jménem Spolku českých studentů farmacie děkujeme a těšíme se na další spolupráci s organizací LOONO. V nejbližší době se můžete těšit na besedu Pravda o antibiotikách 18.11.

- Eliška Kučerová

Více foto