Psychedelika jako potenciální léčiva

11.11.2019

11.11. jsme měli tu čest na naší fakultě přivítat pana Ing. Martina Kuchaře, Ph.D., který si pro nás připravil velice zajímavou odbornou přednášku s názvem „Psychedelika jako potenciální léčiva“. Martin Kuchař k nám přijel z Prahy, kde působí na Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) a to konkrétně v Laboratoři forenzní analýzy biologicky aktivních látek, vyučuje Toxikologii a analýzu drog. Krom toho je výzkumným pracovníkem v Národním ústavu duševního zdraví (NÚDZu), kde působí na pracovišti Aplikované neurovědy a zobrazení mozku a na pracovišti Experimentální neurobiologie. Zabývá se studiem a analýzou psychoaktivních látek, jejich farmakokinetikou a toxicitou, vývojem nových psychofarmak, medicinální diagnostikou a mimo jiné i odbornou revizí zákonných norem v oblasti psychoaktivních látek a prekurzorů výroby nelegálních drog. Celkově se problematice psychoaktivních látek věnuje již desátým rokem.

IMG_3687-(1).JPG

Svoji přednášku započal úvodem do problematiky psychedelik a jejich historií. Psilocybin, jed žáby Bufo alvarius nebo ibogain jsou některé příklady látek, které se využívaly již od starověku při rituálních obřadech, od nepaměti sloužily věšteckým a náboženským účelům, ale pravděpodobně i k osobnímu růstu jejich uživatelů. Přelomový se zdál objev LSD Albertem Hofmanem, který odstartoval výzkum léčebného potenciálu uvedených látek. Nicméně od 70. let 20. století byly tyto látky démonizovány a aktuálně stojí na seznamu nejpřísněji kontrolovaných substancí vedle opiátů či vysoce návykových a toxických látek. Linie výzkumných prací tak byla na bezmála 50 let přerušena. Dnešní farmakologický pohled však začíná přinášet odpovědi na otázku, zda by i v dnešní době měly tyto látky mít místo v současné medicíně. Rapidní nárůst klinických studií v posledních několika letech poukazuje na zajímavý potenciál léčby farmakorezistentní deprese, úzkosti či posttraumatické stresové poruchy.

IMG_3674.JPG

Pan doktor Martin Kuchař nám podrobně vysvětlil, jak jednotlivá psychedelika fungují, popisoval působení jejich obsahových látek na receptory a kanály v lidském organismu a také nám řekl, jaký mají jednotlivá psychedelika potenciál k vyvolání závislosti. V prezentaci nechyběly grafy z klinických studií, chemické struktury látek a fotografie jednotlivých matečných rostlin. Odborné části přednášky byly prokládány i osobními zkušenostmi přednášejícího a poměrně úsměvnými příhodami z praxe, kdy během některých experimentů byla psychedelika testována na dobrovolnících.

IMG_3680.JPG

Zájem o přednášku na toto téma byl opravdu veliký, kapacita posluchárny C na Farmaceutické fakultě byla téměř úplně vyčerpána. Přednášku si přišlo vyslechnout i několik zástupců z řad vyučujících. Všem tedy moc děkujeme za účast.

- Eliška Kučerová

Více foto