SEP na Slovinsku

11.07.2018

Většina z Vás už určitě slyšela o SEPu (Student Exchange Programme) organizovaným IPSF, takže ho není nutné představovat. Díky naší úžasné SEO Zuzce jsem se dostala na stáž do Lublaně, hlavního města Slovinska. Důvody, proč jsem si vybrala právě Slovinsko, byly nejen úžasná země se skoro nedotčenou přírodou, ale také skvělý social programme připravovaný místními studenty farmacie. Dále k tomuto rozhodnutí pomohl i fakt, že přijímají mnoho výměnných studentů. Pro Vás to tedy znamená, že Vaše šance dostat se sem jsou poměrně velké.

afsdsdf.jpg

Měla jsem možnost pracovat 2 týdny v laboratoři na katedře biofarmacie farmaceutické fakulty Univerzity Ljubljana. Spolu s mým vedoucím jsme pracovali na vývoji farmakokinetického modelu pro slovinské studenty farmacie. Do laborky jsem přicházela v 8:30 a většinou jsme končili okolo 15:00. Možná to někomu přijde jako dlouhá doba na stáž, ale na každý pátek jsem dostala volno (a to už se přece vyplatí! :-D ).

dsfsfd.jpg

Ve všední dny jsem po stáži chodila s ostatními SEP studenty poznávat krásy Lublaně. O víkendy měl pro nás slovinský spolek farmaceutů vždy připravený nějaký výlet. První víkend jsme navštívili slovinskou number one jezero Bled a blízkou soutěsku Vintgar. Večer pak byla pro nás nachystána International night, kde jsme měli možnost seznámit se s ostatními studenty účastnících se SEPu z různých koutů světa a ochutnat jejich tradiční jídlo a pití. Další víkend jsme jeli do hor podívat se na Velikou Planinu. Tam jsme mohli ochutnat tradiční slovinské knedlíky – štruklji. Poslední víkend mého pobytu nás vyvezli k jejich dvaačtyřicet kilometrů dlouhému pobřeží. Zde jsme prošli starobylé městečko Piran, dále Portorož a nechyběla samozřejmě ani koupačka v moři.

dfasfdf-(1).jpg

Co mě překvapilo na Slovinsku? Určitě vyspělost státu. Slovinci jsou dost ekologicky zaměření a jde to velmi poznat na jejich přírodě i městech. Pak také věda a technické vybavení jejich farmaceutické fakulty je poměrně na vysoké úrovni, což mě osobně překvapilo. Hodně věcí jsem se díky tomu přiučila, protože slovinské studium farmacie je spíše než do lékárny zaměřené na průmysl.

fffffffffff.jpg

Co mi tedy dala účast v tomto výměnném programu? Rozhodně spousty zážitků. Tohle léto považuji za jedno z nejlépe prožitých. Procvičila jsem si anglický jazyk, a proto SEP velmi doporučuji lidem, co si v angličtině moc nevěří, aby vyjeli, protože je to skvělý způsob, jak začít mluvit. Poznala jsem spousty lidí – studentů z našeho oboru nejen ze Slovinska ale i např. z Polska, Alžírska, Portugalska, Egyptu či Srbska. Díky tomu jsem se dozvěděla mnoho věcí ohledně studia v jiných zemí. A smozřejmě jsem tam zažila spoustu srandy, takže pokud váháte, nebojte se a vyjeďte.