Sjezd delegátů České lékárnické komory

01.11.2019

Ve dnech 1. a 2. listopadu 2019 se konal již XXIX. Sjezd delegátů České lékárnické komory. Co to ale vlastně ČLnK je, k čemu je dobrá a jak sjezd probíhal?

Česká lékárnická komora je samosprávná nepolitická organizace, která sdružuje lékárníky po celé České Republice, chrání profesní čest svých členů, dbá na jejich odbornost a reprezentuje je před státními orgány. Každý lékárník, který chce vykonávat své povolání, musí být jejím členem. Jejím nejvyšším orgánem je sjezd delegátů konající se každoročně na začátku listopadu. Cílem sjezdu je vyjádřit se k aktuálním problémům v lékárenství a shodnout se na prioritách, za kterými bude Komora stát v dalším roce nebo dalších letech. Většina okresů má také svoje Okresní sdružení lékárníků (OSL), jehož zvolení zástupci se sjezdu delegátů každý rok účastní.

WhatsApp-Image-2019-11-07-at-10-50-44.jpeg

Česká lékárnická komora aktivně spolupracuje mimo jiné se Státním ústavem pro kontrolu léčiv, Ministerstvem zdravotnictví, Českou lékařskou komorou, zástupci pojišťoven a dalšími institucemi. Předkládá jim usnesení sjezdů a snaží se prosazovat v nových i pozměněných zákonech zájmy lékárníků.

XXIX. Sjezd delegátů České lékárnické komory se konal v Benešově u Prahy a jako hosté a pozorovatelé jsme dostaly možnost se zúčastnit i my jako zástupci studentských spolků. Díky obnovení některých okresních sdružení v průběhu loňského a letošního roku se sešlo celkem 215 delegátů, a tím se tento sjezd stal největší v historii Komory. Mezi delegáty nechyběly známé tváře a bývalí členové výboru SČSF.

V průběhu pátečního dopoledne se projednaly zprávy z plnění usnesení loňského sjezdu. Řešila se mimo jiné protipadělková směrnice, u které bude od nového roku 2020 porušení sankcionováno. Komora považuje tuto směrnici za nesmyslnou s ohledem na nevyvážený poměr administrativní náročnosti a benefitů z nich plynoucích. Za účelem zmapování nákladů z realizace této směrnice plynoucích byla Ministerstvu zdravotnictví předložena vypracovaná studie, kde se za jeden rok do tohoto projektu investovalo 640 milionů korun. Dalším tématem byla podpora tzv. jedinečných lékáren (lékárny na venkově, pro které je těžké se uživit) zdravotními pojišťovnami. Za rok 2019 bylo podpořeno 71 lékáren v celkové výši 48 milionů korun a stejná částka je vyjednána i na rok 2020.

WhatsApp-Image-2019-11-07-at-10-50-45.jpeg

Stejné doplatky na léky v různých lékárnách jsou dle usnesení sjezdu prioritou Komory už roky. Jedním z návrhů, o kterém se uvažuje, je posunout finanční soutěž tak, aby neprobíhala na úrovni lékáren, ale na úrovni pojišťoven a výrobců. Věčným tématem je také Časopis českých lékárníků a jeho tištěná podoba. Jak to dopadlo, se dozvíte v závěru tohoto článku v usnesení sjezdu.

WhatsApp-Image-2019-11-07-at-10-50-44(1).jpeg

V letošním roce jsme měly to štěstí přihlížet volbám do představenstva, které probíhají vždy jednou za 4 roky. Představenstvo je řídící a výkonný orgán, který mimo jiné jedná s dalšími organizacemi, vede seznam členů a hospodaří s penězi. Obvykle se volí 20 členů, kteří musejí získat na svoji stranu nadpoloviční většinu všech přítomných delegátů. Letos se přihlásilo 36 kandidátů, kteří se v pár minutách představili. Po pěti volebních kolech a několika hodinách bylo zvoleno celé představenstvo a my máme radost, že mezi nimi jsou i dva bývalí prezidenti SČSF a to PharmDr. Aleš Novosád a Ing. Mgr. Jakub Weber. Z představenstva se volí prezident, kterým se stal ve dvě hodiny ráno Mgr. Aleš Krebs, PhD.

Nejočekávanějším bodem programu druhého dne byla diskuze s ministrem zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adamem Vojtěchem, ředitelkou SÚKLu Mgr. Irenou Storovou, MHA, prezidentem České stomatologické komory doc. MUDr. Roman Šmuclerem, CSc., zástupci pojišťoven a dalšími. Diskutující přišli dobře připraveni a v klidu odpovídali na všechny dotazy delegátů. Závěrem bylo, že lékárníci musejí být jednotní, prezentovat se společným názorem a stát si za svým. Neměli by řešit věci odzadu, jako například touha po stejných doplatcích na léky, ale zamyslet se nad tím, jak posunout lékárenství vpřed jako celek. Mezi pozvané k diskuzi patřili i děkan a děkanka obou farmaceutických fakult.

Závěr sjezdu byl věnován schvalování usnesení, které ukládá předsednictvu ČLnK vytvořit vizi pro budoucnost lékárenství, trvat na nesmyslnosti protipadělkové směrnice, provést průzkum o budoucnosti tištěné verze Časopisu českých lékárníků……… (celé usnesení zde)

Účast na sjezdu delegátů nám přinesla větší rozhled do světa lékárenství, nové znalosti a informace a prohloubení kontaktů vhodných pro další spolupráci na našich akcích jako je ples nebo veletrh BAF.

Děkujeme za pozvání České lékárnické komoře a těšíme se na další spolupráci.

- Martina Krejčová