Twinnet s Chorvatskem, část II. - Česko

12.04.2019

V prosinci jsme díky Chorvatské asociaci studentů farmacie (CPSA) strávili krásný adventní víkend v Záhřebu. Nyní byla řada na nás, abychom společně vytvořili, co nejlepší program a naplnili tak druhou část Twinnetu.

Studenti přijeli druhý týden v dubnu a strávili s námi jarní víkend v Praze a v Hradci Králové.

Ihned po výstupu z autobusu jsme zamířili na společnou snídani, abychom se navzájem představili, a poté jsme nasedli do vlaku a jeli do Hradce Králové, kde se nachází naše fakulta. Avšak první návštěvou nebyla právě fakulta, nýbrž tradiční česká hospoda s dobrým jídlem a pivem. (O hromadě dalších hospůdek a pivnic, které jsme navštívili, čtěte níže). S bříšky plnými knedlíků a dalších českých tradičních jídel jsme se vydali se spolužačkou Zuzkou Květenskou na tour po památkách a zajímavostech města. Podívali jsme se také do Botanické zahrady léčivých rostlin s kompletní prohlídkou skleníku, sušárny a skladu semen rostlin. Nedaleko skleníku se nachází budova fakulty, ve které jsme nakoukli do výzkumných laboratoří. Zde naši záhřebští studenti zaplavili akademické pracovníky (a kolegyni Elišku) dotazy ohledně studia, výzkumu a práce na katedře organické a bioorganické chemie a katedře farmaceutické technologie. Na závěr našeho výletu si pro nás EPSA trenéři David Brychta s Adamem Majcher připravili soft-skillový trénink na téma “Public speaking”. Ten nám kromě dalšího seznámení a společné spolupráce přinesl také mnoho užitečných faktů, rad a doporučení, které se nám budou v našich budoucích kariérách určitě hodit.

IMG_0210.JPG

Po zábavném tréninku jsme hladoví snědli pár klasických kolejních pizz z rozvozu a odjeli zpět do Prahy. Večer nás už čekalo jen posezení v Kozlovně na Národní třídě a doplnění energie v tekuté formě.

Tu jsme využili druhý den, který byl nabitý od počátku až do večera. Objevovali jsme totiž krásy Prahy. Prohlédli jsme si Staré město, Václavské náměstí, Staroměstské náměstí, Žižkov, Náměstí Jiřího z Poděbrad, Karlův most, Malou stranu, židovskou čtvrť a nakonec i Pražský hrad. Po cestě jsme zastavili u Havelského tržiště na tradiční oběd. Nemohla chybět ani návštěva jedné z nejlepších zmrzlináren v Praze – Crème de la crème. Po náročné procházce, přerušené jen pár zastávkami na chmelový nápoj, nás čekala slavnostnější večeře v Potrefené huse a užitý večer ve studentském baru Popocafepetl.

Poslední den našeho twinnetu jsme se po delším prospání setkali v Holešovicích v DOXu, pražské asi nejpopulárnější galerii moderního umění. Odtud jsme se ještě vydali na Vyšehrad, abychom krásnými výhledy zakončili naší památkovou tour. Kromě oběda ve vietnamské restauraci nás pak čekalo balení, nákup suvenýrů, jednoduše každý měl chvilku, aby stihnul, co potřeboval. A tak jsme se zanedlouho potkali zase všichni společně, s půllitry v ruce, a s vidinou toho, že tento skvělý víkend za pár minut skončí.

IMG_3535.JPG

Na autobusovém nádraží jsme se rozloučili s našimi chorvatskými kamarády doufajíce, že si užili víkend s námi alespoň  stejně tak, jako my s nimi v Záhřebu. Zároveň bychom chtěli poděkovat, Twinnet koordinátorce CPSA, Zrince Duvnjak za spolupráci, spolku za pomoc a finanční podporu, asociaci EPSA a každému, kdo se aktivně zapojil do tohoto projektu. Už se totiž nemůžeme dočkat dalšího!

- Márty Mašín a Twinnet koordinátor Sára Merdita