Zahradní slavnost

15.05.2018

Navečer 15. května se v pět hodin otevřela branka botanické zahrady léčivých rostlin a tím započala Zahradní slavnost. I přes nepříznivé meteorologické prognózy začali vstupovat první návštěvníci. Muzikanti z Art Jazz Band vybalili své saxofony a další instrumenty. Barmani odkorkovali lahve. Výčepní narazili sudy. Hostesky donesly chlebíčky a kremrole. Čerstvé prostředí zahrady dodávalo slavnosti šmrnc.

Zahradni-slavnost-27.jpg

Doba anglických šlechticů a šlechtičen již dávno pominula, nicméně lidé hrající kroket a nebe pod mrakem mohlo v mnohých lidech vyvolat opačný názor. Nejeden muž vyzval krásné děvče k procházce po malebných koutech zahrady. A ti, kterým se zatím nedostalo odvahy, si ji dodávali v blízkosti baru. To všechno se mísilo a prolínalo se zvukem kapely a bujarými rozhovory farmaceutické smetánky lékařské (Pharmaceuticum Taraxacum officinale).

Zahradni-slavnost-41.jpg

A tak čas běžel. Slunce se schovalo za paneláky. Lidé přišli a zase odešli, na sto deset jich okusilo půvab Zahradní slavnosti. Jídlo se snědlo. Alkohol se pozřel. Na kroket již nebylo světlo a před tím tak živé konverzace začaly ztrácet jiskru. Kapele došel dech.

Zahradni-slavnost-36.jpg

Chvíli po deváté se na zem snesly první dešťové kapky. Po pár minutách již nebyla žádná Zahradní slavnost. Byla jen zahrada, která si po odvedené práci užívala dešťový příval a něco málo osob, které se shloučily uvnitř, kde společně čekali na příchod nového – rektorského dne.

- Jan Rataj

Více foto