Zahraničí aneb cestuj s farmacií

08.10.2019

V úterý 8. 10. proběhla v Posluchárně A přednáška na téma Zahraniční aneb cestuj s farmacií. Díky této přednášce jsme měli příležitost se dozvědět o mnoha možnostech, jak si zpestřit tohle náročné studium.

IMG_3501.JPG

Jako první nám představila Kačka Kaňková akce EPSA (=Evropské asociace studentů farmacie). Tato asociace organizuje kongresy, konající se 2x ročně - na jaře a na podzim, a také Summer University, která se koná v létě, příští rok konkrétně v Rumunsku. Na programu těchto akcí jsou sympozia, různé semináře, workshopy, soft-skillové tréninky a v neposlední řadě i večerní party seznamující studenty s tradicí organizující země. Nejbližší kongres, na které je možné se přihlásit, bude ten jarní, konající se 20. - 24. 4.2020 v Lyonu ve Francii. Přihlašování bude spuštěno pravděpodobně již v lednu. Nejlepší na kongresech je, že nejsou žádná kritéria, stačí jen chtít jet a přihlásit se!

IMG_3489.JPG

Další program nám představovala Martina Kugelová. Jednalo se o IMP (= Individual mobility project), také pod záštitou EPSA (=Evropské asociace studentů farmacie). Tento projekt zajišťuje pro studenty 5. ročníků či absolventy placené stáže v zahraničí. Délka této stáže je od tří měsíců do jednoho roku.
Myslím, že pro studenty ve finální části studia je to naprosto skvělá příležitost.

IMG_3515.JPG

Jako třetí v pořadí vystoupil Martin Mašín s Twinnetem. TWINNET (neboli Team mobility projekt) je také projektem EPSA.
Jedná se o výměnný projekt mezi dvěma a více partnerskými zeměmi. Zúčastnit se ho může 8-15 členů z každé země. Výhody tohoto programu jsou, že není tolik finančně náročný a zabere jen pár dní. Letos je na programu Slovinsko a pravděpodobně i Turecko.


O IPSF (International Pharmaceutical Students’ Federation), tedy asociaci zaštiťující studenty farmacie po celém světě mluvila Sara Merdita. Hlavní akcí této asociace je světový kongres World Congress, konaný na přelomu července/srpna, ten příští v Jižní Korei. IPSF je rozloženo do regionů, kdy každý region pořádá také svůj kongres. Zde bych zmínila kongres konaný pod Asijsko-Pacifickým regionem, který bude příští rok v Singaporu. Tento projekt je naprosto skvělou příležitostí podívat se i do jiných koutů světa, ne jen po Evropě.

Další v řadě bylo zkrácené představení SEPu (=Student Exchange Programme), jehož důkladné představení je plánované v úterý 22. 10. v posluchárně A. SEP je výměnný program od IPSF, který umožňuje absolvování zahraniční stáže po celém světě. Tyto stáže trvají 2-6 týdnů a podmínkami k přihlášení jsou: včasné vyplnění přihlášky, napsání motivačního dopisu a CV v angličtině, a nakonec i pohovor. Není to sice levná záležitost, ale je tu možnost získání grantu a tím finální částku trošku ztenčit.

Završením této přednášky byly zážitky ze Summer University letos ve Slovinsku.

IMG_3524.JPG

Přednáška byla skvělá, nabitá informacemi a založena na zážitcích z minulých let. Netušila jsem, kolik možností na vycestování tu je a to jak pro začínající studenty, tak i pro ty, co již své studium končí.

- Veronika Sovová

Více foto