Seznamovací kurz

15.09.2015

„Bylo nebylo, byl jednou jeden kouzelný les plný pohádkových postav, které známe. Nebo si myslíme, že známe. Jednoho dne zjistily, že jsou uvězněny na místě, kde všechny jejich šťastné konce byly ukradeny. V našem světě. Takhle se to stalo.“ (Once Upon a Time, S01E01)

Ten les se nacházel u Stříbrného rybníka v Hradci Králové a pohádkové postavy byly čerství farmáci. Ti pořád doufali, že své happyendy naleznou na seznamováku organizovaném Spolkem českých studentů farmacie. V honbě za lepším studiem v tomto nebezpečném světě se vydali 15. září ze všech koutů republiky i z jejího okolí, aby spojili své síly a získali lepší povědomí o fakultě a snad si našli i parťáky v budoucím náročném boji.

lol.jpg

I přes prvotní nejistotu z nového prostředí se brzy vzchopili a ve svých družinách se začali lépe poznávat. První den vzal rychle za své a budoucí inteligence a bojovníci národa se museli odebrat s novými poznatky, jak o sobě samých, tak o svém novém okolí, ke spánku.

Druhý den pro nové farmáky nebyl o nic lehčí. V jejich cestě jim stála hradecká pevnost Boyard. Aby mohli ve své pouti pokračovat, museli splnit mnoho úkolů, na které museli jít nejen silou, ale i hlavou. Nicméně lyžování v písečné pláži, bungeerunning, minové pole ani začarovaná přísloví jim nebyly překážkou, která by je v jejich odhodlání zastavila. Právě jejich odhodlání a bojovnost je večer dovedla ke zdárnému konci, totiž dobytí pevnosti.

Ve čtvrtek dopoledne musela tato skupina odvážlivců prolomit vlny Stříbrného rybníka na vetchých raftech, pouze s vidinou Hradce Králové na obzoru. Ale přírodu člověk jen tak nezkrotí. Někteří měli namále, někteří dokonce do vody spadli a někteří museli své paluby předčasně opustit a zbytek doplavat. I tak se ale všichni zdárně dostali do cíle, do samého Hradce. Tam poznali, co všechno jim toto město může nabídnout. Ať už to je naděje, kterou budou hledat ve sklenkách v podnicích na Velkém náměstí, krása historických i moderních budov nebo třeba klid v botanické zahradě. Ještě se rychle stihli pozdravit se svou almou mater a už je síly opět stáhly zpět do jejich úkrytu u Stříbrného rybníka. Tam se zatnutými zuby zkoušeli posílit své tělo a mysl k dalším výkonům. V tom jim pomáhal špiritus, ichtamol i dobrá společnost.

V pátek se ale najednou vyčasilo. Ne snad co se počasí týče, ale v hlavách prváků. Ta tam byl stres a strach z nepoznaného. Před nimi byl už jen výlet do Bělče, kde se skrýval jeden z nejdůležitějších pokladů naší krajiny. Pivo. Pak už následovala jen vítězná cesta zpět na oběd a potom se cesty farmáků zase rozešly. Ale ne nadlouho. Farmáci své síly opět spojí a budou ještě silnější.

- Vladimír Prokop Chromý