SEP v Srbsku

12.07.2016

Pro SEP jsem si vybrala tři země, do kterých jsem chtěla vyjet. Jelikož nikde nezůstalo volné místo, byla mi nabídnuta stáž v Bělehradě na 5 týdnů v nemocniční lékárně s příležitostí nahlídnout i do tajů klinické farmacie. V Srbsku předtím nikdo z ČR nebyl, tudíž informace o kvalitě SEPu v Bělehradu byly nulové. Ale proč to nevzít? Říkala jsem si, že při nejhorším odjedu dřív a užiju si zbytek praxe v ČR. No a jak to dopadlo? Nejlepších pět týdnů a ještě jsem si to prodloužila!!!

Tak pěkně od začátku. Se strukturou SEPu se můžete seznámit například na webu SČSF, ale zjednodušeně se jedná o skvělou příležitost poznat lékárnu/výzkum/firmu v zahraničí s jistotou, že se o vás někdo celou tu dobu bude starat. Asi jediné, co potřebujete k výjezdu, je minimální znalost angličtiny nebo jiného jazyka, která se prověří na pohovoru.

Konkrétně v Bělehraduse o mě staral spolek NAPSer, který funguje naprosto úžasně. Před odjezdem mě informovali o všem, co bych si měla zařídit (pojištění, oblečení na praxi,…), při příjezdu mě zavedli na ubytování, které bylo poskytováno zdarma (!) a seznámili mě s dalšími studenty, nejen SEPáky. Celou dobu je bylo snadné kontaktovat a vyrazit s nimi do restaurace, klubu, na festival nebo třeba do jiného města a poznávat kulturu víc a víc do hloubky. Na Srbsku je také výborné, že vzhledem k často nižším cenám než v ČR, je zde možnost cestovat po Srbsku a okolních státech poměrně levně. Obrovské plus bylo, že do Bělehradu přijali hodně studentů a tak jsme se nenudili ani chvilku.

Na praxi v nemocniční lékárně jsme byli pod vedením třech zaměstnanců, kteří se postarali o to, abychom vše viděli, věděli a vyzkoušeli. Týden jsem byla na technologickém oddělení, kde jsme se věnovali hlavně sterilizačním metodám. Byl pro nás skvěle připravený rozvrh prací a vše nám bylo popsáno nádhernou angličtinou. Další týdny jsme kolovali mezi 25 nemocničními odděleními, kdy na každém byla menší lékárna. Z centrální lékárny jsme pak dodávali zboží na jednotlivá oddělení.

Měli jsme možnost spolupracovat s klinickou farmaceutkou na jednotce intenzivní péče neurologického oddělení. I přesto, že byla jedinou klinickou farmaceutkou v celé nemocnici, našla si na nás čas a velmi podrobně s námi rozebírala problémy a otázky týkající se klinické farmacie.

Pět týdnů se do jednoho článku sepsat nedá. Byly plné zábavy, nových znalostí, odlišných pohledů na farmacii a kulturu, která se překvapivě dost lišila od té české. O získání nových přátel není pochyb. Se studenty jsme se navštívili i mimo SEP a v budoucnu plánujeme další setkání.

Žít na pár týdnů v cizí zemi je obrovská příležitost, která každému zvětší obzory, samozřejmě nejen v profesní oblasti. A právě SEP je tou nejjednodušší a nejvýhodnější možností, jak to uskutečnit. Vyjeďte na SEP taky. Nemáte co ztratit, jen získat.

- Lucie Miltová, studentka 5. ročníku