Přednáška o SEPu

22.10.2019

Co je to SEP? Pro koho je určený? Kam je možné vycestovat? A jak na program vzpomínají již zúčastnění studenti? Toto je jen výběr z otázek, na které jsme dostali odpověď dne 22. 10. 2019 na přednášce o SEPu, organizované SČSF.

IMG_3576.JPG

O úvod této akce se postarala SEO (Student Exchange Officer) pro Českou republiku, Tereza Buchalová, která je důležitou kontaktní osobou pro každého, kdo by chtěl vycestovat. Nejprve vysvětlila, že se jedná o studentský výměnný program, který může mít mnoho podob. Je možné navštívit všechny druhy lékáren, laboratoře či nemocnice, a to s ohledem na zemi, do níž člověk pojede, a s ohledem na jeho vlastní zájmy. Terka pokračovala informacemi o podmínkách, které je nutné předem splnit – vyplnit online přihlášku a zaslat motivační dopis a CV do 30. 11.2019 na e-mail seoczech@gmail.com  a v prosinci absolvovat krátký pohovor v angličtině. Nezapomněla se však ani zmínit o možných finančních úlevách, o které je možné usilovat.

IMG_3596.JPG

V následujících minutách jsme se již všichni naladili na cestovatelskou notu. Slovo si totiž vzali tři studenti farmacie, kteří nám s nadšením postupně vyprávěli o zemích, jež si pro svůj SEP zvolili. Jako první nám Martina Krejčová představila Kypr, konkrétně jeho tureckou část. Osobně mne zaujal popis místního kampusu, kde ani vlastní pláž nebyla výjimkou.

IMG_3587.JPG

Exotický zážitek nám přiblížila Nicolette Knapíková, studentka farmacie v Brně. Navštívila totiž africkou Ghanu. Případné obavy z cestování do tak vzdálených krajin vyvrátila svým vyprávěním například o čistotnosti či starostlivosti tamních obyvatel.

IMG_3598.JPG

Na závěr jsme se spolu s Jiřím Kubíčkem přesunuli do Asie – na Taiwan. Vtipnou formou nám sděloval, jak se vypořádával s nástrahami všedního života, díky kterým mohl zemi poznat z úplně jiné perspektivy, než ji nabízejí cestovní kanceláře.

IMG_3604.JPG

Ač představované státy jsou odlišné svou polohou i kulturou, jedno bylo ale společné. Ze všech fotografií vyzařovala pohoda a nesmírná přátelskost tamějších obyvatel i ostatních zahraničních studentů.

Tímto bych chtěla poděkovat všem, kteří se na organizaci přednášky podíleli, a tak nám umožnili dozvědět se o SEPu vše důležité, navíc zajímavou formou.

- Magdaléna Dražanová

Více foto