Cesty farmacie

09.12.2020

Ve středu 9. 12. 2020 proběhl již sedmý ročník akce pořádané Spolkem českých studentů farmacie nesoucí název Cesty farmacie. Tentokrát se celá diskuze pohybovala okolo tématu „práce v zahraničí“.

S našimi hosty jsme se mohli podívat na obor farmacie, život či uplatnění po absolvování Faf UK do Holandska, Norska, Francie, dokonce i do vzdálené Austrálie.

V Austrálii našimi „průvodci“ byli PharmDr. Daniela Číhalová, PhD. a PharmDr. Jiří Mikušek, PhD.

Doktor Mikušek se po doktorském studiu rok věnoval organické chemii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Poté získal pracovní místo na Australian National University, kde se již 3 roky věnuje organické chemii. K tomu, aby mohl žít v Austrálii musel splnit jazykové testy (úroveň B2), naučit se jezdit vlevo a také rozumět australskému slangu.

Doktorka Číhalová po doktorském studiu rok pracovala v lékárně, ale s touto prací nebyla úplně spokojená, proto společně s doktorem Mikuškem odcestovala do Austrálie, kde rok sháněla práci farmaceutického rázu. Nyní pracuje na Australian National University, kde se věnuje výzkumu Malárie a vývoji antimalarik.

Jiří i Daniela už během studia lákalo zahraničí, účastnili se různých výjezdů až skončili v Austrálii.

Z Austrálie se přesuneme do Francie, kde se nám „průvodkyní“ stala Mgr. Tereza Štipková. Po studiu Farmacie 2 roky pracovala v Praze a poté se přestěhovala do Francie, kde nyní pracuje jako Corigulator affairs v industriální farmaceutické firmě. Po přestěhování pro ni bylo nejtěžší překonat jazykovou bariéru. Avšak jakmile začala francouzštinu ovládat, vše bylo ihned snadnější. Svoje nadšení pro zahraničí rozvíjela i během studia, a to na pozici VP pro zahraničí v SČSF, kde získala nový rozhled o zahraničí, což určitě přispělo k tomu, že se rozhodla po studiu vycestovat.

A z Francie se přesuneme do studeného Norska za dalším hostem, a to PharmDr. Barborou Malinovou. Po absolvování Faf začala pracovat v české soukromé lékárně, kde působila 2 roky. Poté se přestěhovala do Norska, kde se překvapivě rychle (během půl roku) naučila složitý jazyk. Nyní žije v Norsku již pátým rokem a pracuje jako vedoucí lékárny. Během studia byla aktivní členkou týmu SČSF. Spoluzaložila zahraniční akci Twinnet, což je výměnný pobyt se zahraničními studenty farmaceutických fakult. Také se zúčastnila SEPu v Portugalsku a byla součástí několika kongresů. Vždy toužila po poznání života v zahraničí, a proto jakmile se naskytla příležitost vycestovat do Norska neváhala a šla do toho.

Jako posledního hosta si představíme PhramDr. Gabrielu Valentovou, která nyní pobývá v Holandsku. Po ukončení studia Farmacie působila rok v EPSE v PGEU (Pharmaceutical Group of the European Union), ovšem život v Belgii se jí tolik nezamlouval, tudíž se rozhodla přestěhovat do nepříliš vzdáleného Holandska. V Nizozemí žije již šestým rokem a pracuje na pozici Qualified Person pro Janssen Vaccines, přičemž její práce spočívá ve výzkumu a vývoji biologických léčiv. Během studia farmacie byla VP pro zahraničí v SČSF stejně jako Mgr. Štipková. Zúčastnila se SEPu v Americe a Finsku, přičemž tyto výjezdy v ní vyvolali ještě větší nadšení pro zahraničí.

Pokud byste měli zájem o shlédnutí záznamu z této akce, naleznete jej na youtubovém kanále SČSF.

Jakub Tomek