Cesty farmacie - Klinická farmacie

30.03.2021

Dne 30.3. se uskutečnila další diskuze z cyklu Cesty farmacie. Vzhledem k epidemiologickým opatřením opět online, nicméně to vůbec neovlivnilo rekordní účast studentů. Celá diskuze proběhla na platformě zoom a po přihlášení 300 účastníků jsme pokračovali live i na youtube. Dohromady na diskuzi dorazilo asi 320 studentů, dokonce i někteří z řad profesorů.

Teď už ale k samotnému programu. Tématem byla klinická farmacie a proto jsme si pozvali hned 4 klinické farmaceutky. Abychom měli lepší přehled o průběhu příprav na atestaci, pozvali jsme si dvě absolventky, které se na ni právě připravují. Další dvě už mají několika letou zkušenost v praxi s atestací z klinické farmacie, dokonce i v zahraničí.

V první řadě jsme Mgr. Kateřinu Žákovou, PharmDr. Elišku Žákovou, Mgr. Jitku Gambacortu a PharmDr. Petru Rozsívalovou požádaly o představení, jak probíhá/probíhala jejich atestace, kde sbíraly zkušenosti a kde právě teď pracují. Dále jsme se bavily o tom, jak vypadá běžný pracovní den klinického farmaceuta nebo o tom, co bylo nejtěžší v procesu získání atestace. Dozvěděli jsme se i zajímavosti o samotné klinické farmacii – jak moc se u nás v posledních letech rozvíjí i v porovnání se zahraničím.

Již před samotnou diskuzí nám od studentů přišly desítky dotazů. Díky nim jsme se zakecaly mnohem déle než jsme plánovaly. Diskutovaly jsme o různých tématech – jak klinické farmaceuty berou ostatní zdravotníci v nemocnici, z čeho každý den čerpat odborné informace a jak často je potřeba se učit nové vědomosti nebo také o tom, jaké mají kliničtí farmaceuti platy a ohodnocení.

Díky naší prezidentce, Martině Krejčové, která celou diskuzi uspořádala, jsem měla jedinečnou příležitost jí moderovat. Byla to pro mě velká výzva, ale jsem za ni nesmírně vděčná. Diskuze byla příjemná, dotazy studenů byly skvělé a odpovědi našich hostů ještě lepší. V neposlední řadě musím ale poděkovat i všem studentům, kteří dorazili a sami se aktivně zapojovali. Největší poděkování patří ale našim hostům.

Lucie Malečová

Celý záznam diskuze si můžete pustit ZDE.