Training week - Interprofessional Collaboration

31.03.2021

O tom, že možností sebe rozvoje není nikdy dost, nemáme v SČSF nejmenších pochyb. Těmto příležitostem je třeba jít naproti, a tak jsme společně s IFMSA Czech Republic a PsychoČASem rozhodli uspořádat training week. Taky proto se náš training week nesl v duchu Interprofessional Collaboration. To, že celá akce probíhala pouze online, dnes už nikoho nepřekvapí. Nakonec se nám společnými silami povedlo dát dohromady celkem 4 tréninky.

První trénink se uskutečnil 25. 3. pod vedením zkušeného zahraničního trenéra Herveho Tungy. Název „Teaming in High skills environment“ za sebou skrýval témata, jako je skupinová dynamika, coaching a vedení profesionálního teamu. Tréninku se zúčastnili celkem 4 studenti. Více nám poví Lucie Malečová:

„Už ve chvíli, kdy jsem viděla název prvního tréninku, mi bylo jasné, že na něj určitě musím jít. Velkým lákadlem byl i samotný trenér a coach Herve Tunga, který má odtrénováných stovky hodin. Na začátku tréninku jsme se krátce představili, abychom se poznali. Hlavně jsme ale poznávali sami sebe při skvělé aktivitě, kde jsme měli vybrat 5 hodnot, které nás přivedli ke studiu farmacie. V návaznosti na tuto aktivitu jsme si vysvětlili, že pokud chceme umět ostatní motivovat, je třeba znát jejich vlastní motivaci, to co nejvíc podpoří jejich produktivitu. Následně jsme pracovali s typologií různých osobností týmu na základě jejich znalostí a výkonu. Na konci tréninku jsme si ještě ujasnili rozdíly mezi „group, team and squat“ aybchom se mohli zaměřit na skupinovou dynamiku a na to, jako pomocí FIRO modelu vybudovat funkční tým. Před úplným rozloučením nám Herve představil ještě pár zkušenosí z coachingu. Trénink byl dvakrát delší než jsem čekala, ale nezkrátila bych ho ani o minutu. Naučil mě mnoho o sobě, ale i tom, jak můžu být skvělý teamový hráč nebo leader v mém budoucím povolání.

Druhý trénink, se uskutečnil v sobotu 27. 4. Trenérky byly celkem dvě (obě z IFMSA) a to Dominika Kocmanová a Tereza Kydličková. Jejich tréninku se zúčastnilo celkem 15 studentů či studentek, kteří se dozvěděli něco málo o tom, jak nastartovat svůj vnitřní motor. Více nám poví jedna z účastnic – Karolína Nováčková:

„Trénink Nastartuj svůj vnitřní motor byl hlavně o získání motivace nejen k učení, ale jakékoliv činnosti, na kterou se ne vždy těšíme. Během těchto dvou hodin jsme si vyzkoušeli řadu aktivit, ale diskutovali jsme i o důležitých tématech. Jedním z nich byl výběr priorit. Na konci nám byly doporučeny různé knihy a aplikace, ze kterých mám velkou radost. Tréninkem nás provázely dvě milé slečny a za sebe musím říct, že předčil mé očekávání.“

Třetího tréninku pod vedením Michaely Široké (IFMSA) s názvem „Jak zvládnout spolupráci s lidmi, které nemáš rád“ se zúčastnilo celkem 10 studentů. O tom, co nového se naučili, nám poreferuje Pavlína Koubková:

„Celý trénink, pod vedením Míši, byl naprosto skvělý. Vše, co jsme se naučili, jsme si mohli rovnou i vyzkoušet ve skupinkách na situacích, které jsme si podle scénáře sami vytvořili. Krom toho, že jsme se zabývali, jak správně vyjádřit své pocity a myšlenky tak, aby je druhá strana správně zpracovala, jsme si užili i spoustu zábavy. Super také bylo, že jsme se sešli ve velmi různorodém složení (každý jsme pocházeli úplně odjinud a studovali něco jiného), a proto bylo prostředí nejednotvárné. Dalo se tak krásně pozorovat, že každý máme naprosto jiné myšlení a jiný pohled na věc.“

Poslední 4. trénink si připravila Lucie Novotná z IFMSA. Kvůli nemoci se však její trénink přesunul o týden. Většina přihlášených si již čas neudělala, a tak, když nastal čas tréninku, připojili se jen dva účastníci. Trénink s názvem „Mezioborová spolupráce aneb spolu pro lepší budoucnost!“ tak nakonec skončil pouze přátelským pokecem s účastníky.

Tímto bych chtěl všem trenérům poděkovat za přípravu, studentům ze všech tří organizací za aktivní účast a organizačnímu teamu za to, že i přes nedostatek času na přípravy mohl tento projekt vzniknout. Doufám, že naše spolupráce bude pokračovat i nadále a že se povede zorganizovat i nějaký společný prezenční projekt.

Za SČSF Jan Rataj