Týden proti obezitě

07.03.2021

Pohyb provází lidstvo už od pradávna a v minulosti byla tato činnost nezbytnou podmínkou pro přežití. Jak všichni víme, lidé si museli opatřit potravu, překonávat velké vzdálenosti, aby se dostali na výhodnější místo pro život a také museli zajistit spoustu jiných věcí, o kterých my, lidé 21. století, nemáme vůbec představu.

Pro nás „opatřit si potravu“ znamená zajít nebo zajet si do supermarketu, který je plný nejrůznějších druhů potravin z celého světa. Naše domy jsou pohodlně zařízené a hojně využíváme dopravní prostředky, které vyžadují minimální vynaložení naší energie.

Tyto životní podmínky přispěly k tomu, že se pohyb stal aktivitou spíše doplňkovou. Většina lidí si na aktivní činnost během dne musí cíleně vymezit čas, aby pokryli svou potřebu a chuť sportovat. Přirozená pohodlnost člověka, nezdravé stravovací návyky a sedavý způsob života z velké části vedou k problému zvaném obezita. Ta patří mezi významné zdravotní problémy naší populace. Léčba musí být vždy komplexní a vyžaduje velké úsilí ze strany pacienta i lékařů.

V rámci Týdne proti obezitě jsme měli skvělou příležitost získat zajímavé informace o tom, jak moc je pravidelný pohyb důležitý pro naše fyzické i psychické zdraví. Navíc jsme si potvrdili, že pohyb může být i skvělá zábava.

Jedna z přednášek, které jsme se mohli účastnit, byla organizovaná Slovenským spolokom študentov farmácie v rámci jejich vzdělávacího programu. Tato přednáška s doc. MUDr. Barbarou Ukropcovou, PhD. byla plná odborných informací, které každému posluchači přinesly vědecky podložené důkazy o benefitech pohybu na naše zdraví.

Druhá přednáška se konala ve čtvrtek v podvečer s naším (všemi oblíbeným) tělocvikářem Mgr. Jiřím Bezouškou a účastnilo se jí asi 70 posluchačů. Během přednášky jsme dostali spoustu rad a tipů na originální, a hlavně funkční cviky, díky kterým můžeme docílit toho, aby nám naše sportovní aktivity co nejvíce prospěly, bavily nás a co nejvíce jsme eliminovali negativní důsledky, které může například špatné protažení způsobit. Také jsme se mohli ptát na nejrůznější otázky ohledně sportu a výživy, na které nám pan Bezouška ochotně a kamarádsky zodpověděl.

V průběhu celého týdne přidávali jednotliví vyučující tělocviku, v rámci seriálu „Jak jí KTV“, své „dny na talíři“. Při čtení těchto příspěvků, doplněných fotkami chutného a zdravého jídla, se jistě všem čtenářům sbíhaly sliny.

Zlatým hřebem celého týdne byla soutěž se jménem Selfie Hunt. Zapojení do této soutěže nebylo vůbec složité. Stačilo jen během chůze či běhu nafotit co nejvíce selfie fotek s určenými předměty nebo místy. Mezi ně patřil například kravín, tenisový kurt či kontejner na sklo. Samozřejmě, jako každá správná soutěž, i tato nabízela krásné výherní ceny. Troufnu si říct, že každý, kdo se do Selfie huntu zapojil, si čas lovením selfíček užil na maximum. A výsledné fotky to jen potvrdily!

Terezie Kučerová

Záznam přednášky "Protáhni se s KTV" najdete ZDE.