18th EPSA Autumn Assembly

01.11.2022

Jako česká delegace z Hradce Králové a Brna jsme se účastnili 18th EPSA Autumn Assembly, které se
tento rok konalo 1. - 6.11.2022 v hlavním městě Řecka – Athénách. European Pharmaceutical Students’ Association (EPSA) je organizace, která zastupuje přes sto tisíc studentů ve 36 evropských zemích. Autumn Assembly je jedna z nemála akcí, které EPSA pořádá a umožňuje tak budoucím farmaceutům rozvíjet se na profesionální i osobní úrovni, ale hlavně se setkat a seznámit se.

Po příletu do Athén nás čekala Opening ceremony, kde jsme poprvé mohli vidět EPSA Team a chairperson Mavinu Tsatsalidi, která se svým týmem celý kongres uspořádala a my se tak díky ní mohli podívat do této kouzelné destinace. Formální atmosféra večera postupně přešla do první párty, kde se ale nikdo dlouho nezdržel, protože nás čekal první den povinného programu.

Bydleli jsme v krásném hotelu Titania v centru Athén a každé ráno tak pro nás bylo příjemné díky snídani v jedenáctém patře s výhledem na Akropolis. Prvním povinným programem pro nás bylo symposium na téma celého kongresu – Omics. Přední řečtí vědci a zástupci firem nám přednášeli o důležitosti těchto věd v moderní vědě a jak je využít ve farmacii. Následovala i panelová diskuze, kde si všichni zúčastnění mohli nechat od přednášejících zodpovědět všechny své dotazy. Po obědě nás čekal první blok volitelného programu. Pro zájemce o prohloubení problematiky přednášek na sympóziu to byly různé workshopy, kde mohli dopodrobna probrat například roli mikroorganismů pro zdraví nebo jaká je role studentů v sestavování farmaceutického curricula zítřka. V rámci osobního rozvoje si účastníci mohli vybrat i z tréninků rozvíjejících networking nebo scientific speech. A pak se konal i tradiční Meet me fair, kde se představují všechny zúčastněné evropské spolky a samozřejmě tam nechyběl ani náš stolek, kde se mohl každý seznámit s akcemi, které SČSF pořádá. Největší hit byl ale slovinský stolek, kde jsme se mohli dozvědět informace k nadcházejícímu kongresu, který se bude konat v dubnu příštího roku. Náš první večerní program byl national night v krásně osvětlené restauraci nedaleko hotelu. Přecpaní řeckým jídlem jsme se pak rozešli do nočních Athén a spousta z nás skončila v nedalekém klubu, kde celou noc hrály písně z celého světa.

2A2B19D0-FEE9-4FB6-A40C-5F7B4AB37D29.jpg3983F48D-6B3A-4778-8844-E91D1ECAB24F.jpg

Druhý den nás opět čekalo sympózium, po kterém už jsme se plně ponořili do workshopů a tréninků, které si každý navolil už před příjezdem. Byl to například Career fair, což je něco jako náš BAF, ale na evropské úrovni; nebo například trénink strategického plánování. Obědy i večeře na nás vždy čekaly v hotelu ve formě bufetu, kde si každý našel něco, co mu chutná. Večer nás čekal international night, což byla největší výzva pro naše játra. Každý spolek přinesl různá jídla a nápoje ze svých zemí a nechyběla tak ani francouzská vína, belgická piva nebo polská Soplica. U nás byly největším hitem různé domácí destiláty nebo medovina a zelená. Zachutnaly i lázeňské oplatky a kyselé jojo rybičky.

V pátek si někteří z nás vybrali exkurze do řeckých firem. Jednou z nich byl i zlatý sponzor kongresu Doctor’s formulas a mohli jsme se podívat do jejich továrny na doplňky stravy nedaleko Athén. Viděli jsme cestu přípravků od základních surovin až po adjustaci. Neméně zajímavá byla i testovací laboratoř, kde vymýšlí patenty pro své lékové formy. Druhá možnost byla firma Apivita, která vyrábí dermokosmetiku ze včelích produktů a kdo na exkurzi byl, tak mohl vidět i včelí úly v krásné středozemní přírodě. Odpoledne byl v programu sightseeing a mohli jsme tak naplno poznat město. Nicméně někteří z nás si už město prošli a využili tak krásného počasí, které jsme měli během celého týdne, a zajeli zrelaxovat na pláž. Kdo nebyl u moře, tak poobědval v centru a navštívil Akropolis – dominantu města. Večer jsme strávili společně se Slováky a Poláky na hotelu a nabírali sílu na poslední den kongresu.

5C3D5AF9-8987-4A0B-8003-AE9CFE4FE21B.jpg5D5ED3E8-4165-4FFD-AB7D-0AD34419DAA8.jpg

Ani poslední den nebyla nouze o workshopy a tréninky, konala se i Public Health Campain na téma diabetes a zájemci tak mohli i do ulic informovat o této problematice laickou řeckou společnost. Mezi programovými bloky byl vždycky i coffee break, kde u kávy, čaje nebo moučníků mohli nabrat energii ti, kteří toho moc nenaspali nebo nestihli snídani. Odpoledne jsme pak měli čas se připravit na gala večer, který ukončil celý kongres. Naposledy jsme se prošli nočními Athénami do budovy válečného muzea a poslechli si závěrečný proslov. Po večeři jsme se sešli na tanečním parketu, protančili noc a naposledy se se všemi rozloučili.

Během celého kongresu taky probíhaly General assemblies, což jsou veřejné schůze EPSA týmu se zástupci spolků ze všech zemí, které jsou součástí EPSA. Českou republiku zastupovali delegáti z našeho zahraničního departmentu a hlasovali za nás o dalším působení EPSA na následující rok. Celý kongres se moc povedl a všichni jsme byli moc rádi, že jsme se účastnili. Navázali jsme kontakty na celý život a posbírali plno užitečných informací. Další příležitost pro nezapomenutelné zážitky bude už v dubnu, kdy se bude konat Annual Congress ve Slovinsku a všem doporučujeme se přihlásit!

Tadeáš Stein

67B1BA76-8B67-4251-8C8C-E96612ADE6BC.jpg   FOTO - ALBUM