Cesty farmacie - Regulatory Affairs

08.03.2023

Cesty farmacie – Regulatory Affairs

Spolek českých studentů farmacie připravil již 9. diskuzi v rámci projektu Cesty farmacie, tentokrát na téma Regulatory Affairs. Proběhla online 8. března. Pozvaní přijali čtyři hostě jak ze státního, tak veřejného sektoru. Diskuzi moderoval prezident SČSF Matěj Mikyska.

Že cesta absolventa FaFky nemusí vést za táru, ale má mnoho jiných možností, víme. Uplatnění může najít právě v Regulatory Affairs. Na úvod Matěj Mikyska pokládal hostům připravené dotazy, ve druhé se ptali ostatní posluchači.

Jak SÚKL, tak farmaceutické firmy nemají nic proti nabírání absolventů bez praxe. S trochou nadsázky lze říct, že si raději toho čerstvého člověka sami rádi vychovají a naučí k obrazu svému. Při pohovoru člověku dramaticky pomůže nějaká přidaná hodnota – tou může být třeba stáž během studia. Platí, že bez angličtiny ani ránu, a v tomto zaměření dvakrát. Zejména pokud se necháte zaměstnat ve farmaceutické firmě, ale platí to i pro státní sféru.

Shoda panovala na tom, že pracovní den farmaceuta v Regulatory Affairs není nikdy rutinní. Stabilní složkou je snad jen vyřizování emailů. Některé dny uvolněnější, jindy hektické. S kariérou v Regulatory Affairs mohou být spojeny pracovní cesty (které se znova plně rozjíždí nyní, covid je „zapíchnul“), nebo přestěhování do zahraničí.

Obecně je práce v Regulatory skvěle finančně ohodnocená, lukrativnější jsou samozřejmě pozice v soukromém sektoru. Ve srovnání s prací lékárníka mě zaujala větší flexibilita pracovní doby, zkrácené úvazky, možnost kombinace práce v kanceláři a home office, kariérní růst a spolupráce s lidmi z jiných oborů (v kontaktu můžete být s doktory, absolventy přírodovědeckých fakult…). Pochybuji, že je pro mě lékárenská rutina a mnohdy náročná komunikace s pacienty to pravé.

Dotazů od zúčastněných na konci diskuze padlo hodně, mezi nimi byl, zda je PhD titul plusem u pohovoru. Pro mě byl závěr následné diskuze trochu překvapením – pokud by měli zájemce o pozici čerstvě po PhD bez praxe a druhého s praxí v Regulatory Affairs, obecně by raději  sáhli po tom s praxí.

Žádný host by své zaměření neměnil, v Regulatory Affairs se našli. Pokud ještě tak trochu nevíte, co se svým titulem budete chtít dělat, může to být kariéra pro Vás.

Klára Horáková

Snimek-obrazovky-2023-03-26-v 21-18-01-(1).png