Den otevřených dveří AstraZeneca

28.11.2023

Studium farmacie ve 4. ročníku s sebou (kromě jiného) přináší i stále častější úvahy o mém budoucím uplatnění v současném světě plném výzev a nekonečných možností. Z tohoto důvodu jsem se ve středu 15.11. zúčastnil přednášky věnované možnostem uplatnění v prestižní a dynamicky se rozvíjející farmaceutické společnosti AstraZeneca. V rámci této přednášky byla posluchačům nabídnuta příležitost zúčastnit se workshopu s názvem „Den v AstraZeneca“ a třebaže jsem se na workshop stačil přihlásit dříve, než byla přednáška oficiálně ukončena, nebyl jsem si stoprocentně jist, co mohu od workshopu očekávat a zda v rámci něj naleznu odpovědi na otázky, kterých jsem byl po přednášce plný. Návštěva české pobočky AstraZenecy v pražských Jinonicích o necelých 14 dní později mne však utvrdila v tom, že jsem přihláškou učinil správné rozhodnutí. 

Po prvotním vřelém přivítání v moderních prostorách pobočky následovalo úvodní slovo cluster prezidenta společnosti pro Česko, Slovensko a Maďarsko – p. Kuuno Vahera, který nás poutavou a též poměrně interaktivní formou seznámil s činnostmi, strategiemi, cíli a hodnotami společnosti AstraZeneca. Poté přišla na řadu krátká, leč informacemi nabitá, přednáška v podání HR manažerky Kláry Žižkové o konkrétních kariérních příležitostech v AstraZenece, z níž jsem si odnesl zejména povědomí o nabídce dvou programů pro studenty a absolventy (krátkodobý internship program na dobu 3-6 měsíců a dlouhodobý traineeship program vhodný pro čerstvé absolventy na dobu dvou let), pomocí kterých je možné získat cenné zkušenosti s prací pro renomovanou farmaceutickou společnost již během studia či krátce po něm. Po obědě následoval středobod celého dne a sice interaktivní workshop, jehož účelem bylo nás blíže seznámit s agendou jednotlivých oddělení pobočky (rozdělení do daných oddělení probíhalo na základě preferencí uvedených v přihlášce) a také s konkrétními problémy, s nimiž se zaměstnanci AstraZenecy každodenně potýkají a jejichž řešení spočívalo na nás a našich znalostech či kreativitě. Výstupem naší práce pak bylo krátké shrnutí zadaného úkolu a prezentace výsledků před ostatními skupinkami. 

Workshop považuji za vysoce přínosný, neboť spolupráce se společností, jakou je AstraZeneca, na naší fakultě dle mého názoru chyběla. Celé setkání se neslo ve velmi příjemné atmosféře a bylo do značné míry motivující, neboť mi velmi pomohlo rozšířit si obzory z hlediska mého budoucího směřování, jakož i z hlediska množství příležitostí, které obor farmacie nabízí. Celkově lze konstatovat, že „Den v AstraZenece“ byl pro mě nejen odborně obohacujícím, ale také osobně inspirativním zážitkem. Tato akce nejen rozšířila mé znalosti o fungování mezinárodní farmaceutické společnosti, ale také poskytla prostor pro navazování nových profesních kontaktů a sdílení zkušeností s lidmi se stejným zájmem o vědu a inovace. V průběhu celého dne byl zřetelný důraz na týmovou spolupráci a sdílení myšlenek. Zaměstnanci společnosti se ochotně podělili o své zkušenosti a odpovídali na všechny naše otázky, což celkově přispívalo k dobré atmosféře a pozitivnímu dojmu z celé akce. 

Rád bych také vyzdvihl úsilí všech, kteří se na organizaci workshopu podíleli. Věřím, že spolupráce tohoto typu nebyla poslední a že se tak v budoucnu dočkáme podobně povzbudivých setkání.