Pravda o antikoncepci

28.03.2019

Dne 28. března se studenti nejen naší farmaceutické fakulty, ale i studenti ostatních hradeckých fakult a též lidé z široké veřejnosti měli možnost zúčastnit besedy s názvem Pravda o antikoncepci, kterou zprostředkoval Spolek českých studentů farmacie ve spolupráci s neziskovou organizací LOONO. Tato organizace se skládá z mladých nadějných lékařů, studentů lékařských fakult a jiných nadšenců, kteří společně pořádají vzdělávací přednášky a workshopy na různá témata týkající se lidského zdraví. Na podzim mohli studenti navštívit besedu Pravda o mužském zdraví a nebo již mnohokrát byl v Hradci Králové pořádán jejich nejznámější workshop #prsakoule - Sahám si na ně každý měsíc, který upozorňuje na důležitost samovyšetřování v prevenci rakoviny prsu a varlat. Cílem je naučit mladé lidi, jak si je správně a pravidelně (samo)vyšetřovat a odhalit rakovinu včas.

DSC_0363.JPG

Na besedu Pravda o antikoncepci byli pozváni dva odborní lékaři. Jednalo se o MUDr. Jiřího Doležala, gynekologa a vedoucí lékaře Centra reprodukčního zdraví Arleta v Kostelci nad Orlicí a paní doktorku MUDr. Jitku Zacharovou, která působí v gynekologické ambulanci v Hradci Králové a věnuje se též diagnostické, laserové a estetické medicíně. Celou debatu vedly dvě studentky medicíny, které přítomným lékařům pokládaly dotazy právě ohledně antikoncepce, jejich typů, potenciálních rizik užívání a nežádoucích účinků. Budoucí návštěvníci též mohli zhruba týden před samotnou diskuzí pomocí formuláře sdíleného na facebookové události sepsat a zaslat všechny své případné otázky organizátorům přednášky. Všechny tyto otázky pak byly následně během panelové diskuze zodpovězeny.

DSC_0371.JPG

Účast studentů na besedě byla opravdu hojná, kapacita posluchárny C byla téměř úplně vyčerpána.

DSC_0382.JPG

Pro ty, kteří na akci z jakýchkoli důvodů nemohli být osobně přítomni, byla celá diskuze nahrávána a online živě přenášena na Instagramu i Facebooku LOONO (kde je záznam volně přístupný ke zhlédnutí i nyní). Všem zúčastněným jménem Spolku českých studentů farmacie děkujeme a těšíme se na případnou další spolupráci s organizací LOONO.

- Eliška Kučerová