SEP v Portugalsku

15.07.2019

Mezi 15. a 29. červencem jsem se zúčastnila oficiálního programu a praxe v městě Porto na severu Portugalska. Asociace studentů farmaceutické fakulty Univerzity Porto pro nás připravila na každý den program, v rámci kterého jsme měli možnost seznámit se jak s městem, tak hlavně s ostatními studenty, kteří měli v danou dobu svou praxi také na stejném místě.

d.png

Hlavním přínosem Student Exchange Programme pro mne byla možnost strávit dva týdny v lékárně nedaleko historického centra a podívat se, jak funguje lékárenství v Portugalsku, což mi přineslo zajímavou možnost srovnávání se systémem, který znám z České republiky. Největším rozdílem pro mne byla možnost připravovat takzvaná jednodávková balení léků pro pacienta ve speciální místnosti v lékárně, kterou jsem měla možnost navštívit.

Praxe v lékárně probíhala pro mne stejným způsobem, jako bych byla studentem místní univerzity. Byla jsem seznámena s chodem lékárny, systémem uložení léčivých přípravků dle lékové formy a poté jsem již byla začleněna do příjmu skladových zásob i jiných rutinních prací v lékárně. Další výhodou pro mne byla i poloha lékárny v historickém centru turisticky atraktivního města, kde proto velkou část pacientů lékárny tvořili zahraniční turisté a já jsem tak mohla rozumět i části expedice, která probíhala v angličtině.

Společný program spolu s ostatními zahraničními studenty mi také poskytl možnost dozvědět se víc o lékárenství v jiných zemích Evropy, například Polsku, Rumunsku nebo Slovinsku, a zároveň porovnat i způsoby výuky a plán studia na jiných fakultách. Zároveň jsem také měla možnost zúčastnit se s ostatními i SEP Weekendu v Aveiru, kam dorazilo mnoho studentů, kteří měli praxe v rámci SEP programu v jiném městě než v Portu, společně jsme si prohlédli město, zkusili jsme si přípravu ovos molles, typické portugalské sladkosti pocházející z Aveira, a rozhodně jsme neměli žádný prostor pro nudu.

dddd.png

Pro mne byl SEP zároveň také možností poznat více Portugalsko jako takové, protože jsem si celý výjezd o několik dní prodloužila a díky kontaktům na portugalské studenty jsem neměla nouzi o dobré nápady na jednodenní výlety z Porta i Lisabonu.

ddddddddddddd.png

Z celého Student Exchange Programme jsem si myslím odnesla mnoho zajímavých poznatků, které budu moci využít při dalším studiu a v mé budoucí kariéře, stejně tak jako mnoho zážitků a přátel studujících farmacii po celé Evropě.

- Zuzana Květenská